Ankara Anlaşması / Vize Hukuku

 
 

Ankara Anlaşması olarak bilinen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Birleşik Krallık’ta kendi işlerini kurarak serbest meslek sahibi olarak çalışmalarına veya işçi statüsünde istihdamına olanak sağlayan düzenleme hukuki dayanağını 1963 yılında Türkiye Cumuriyeti ile Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Avrupa Topluluğu Birlik Anlaşması  ile 1970 yılında imzalanan Katma Protokolün 41. Maddesi oluşturmaktadır. 1973 yılında Birleşik Krallık Avrupa Birliğine üye olunca Ankara Anlaşması ve Katma Protokolü otomatik olarak kabul etmiş sayıldı. Katma Protokolün 41. Maddesi taraf ülkelerin birbirlerinin vatandaşlarının kendi işlerini kurma ve hizmet servisi vermesine engeller getirmemesini öngörür. Bu nedenle Birleşik Krallık’ta kendi işlerini kurmak için başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları  Birleşik Krallık’ta 1973 yılında geçerli olan göçmenlik kurallarına göre değerlendirilmektedir.  

Ankara Anlaşması başvuruları Birleşik Krallık’ta yasal olarak kaldığınız sürede yada Türkiye’den yapılabilmektedir.

Birleşik Krallık’ta bulunduğunuz sürede Ankara Anlaşması başvurusu yapmak için öncelikle yasal olarak bir vizenizin olması gerekmektedir. Birleşik Krallık’ta iken vizelerinin süresi dolmuş vatandaşların başvuruları red edilmektedir.

Birleşik Krallık’ta  kurmak istediğiniz iş ile ilgili bu işi nasıl yapacağınızı açıkladığınız bir iş planı hazırlamanız gerekmektedir. Bu konuda deneyimli bir muhasebeci size yardımcı olabilir. Bu belge başvuruda önemli bir belgedir ve planı hazırlayan kişinin bu konuda deneyimli olmasına özen gösterilmelidir.

Potansiyel müşterilerden alınacak referans mektupları iş potansiyelini göstermek açısından yararlı olur. Ancak birbirinin kopyası olan tek kalemden çıkmış mektuplardan kaçınmak gerekir.

Kurmak istediğiniz iş ile ilgili tercübeniz olduğunu göstermeniz başvurunuzun onaylanması açısından önemlidir. Bu nedenle iş ile ilgili tecrübenizi ispatlayacak belgeler, diploma, ustalık belgesi, kurs sertifikaları, işveren mektupları, referans mektupları almanızda fayda vardır.

Ayrıca yapmak istediğiniz iş için gerekli olan para kaynağını da göstermeniz gerekmektedir. İhtiyaç duyduğunuz para miktarı yapacağınız işin muhtevasına göre değişir. Planladığınız işe yatıracağınız parayı göstermek için parayı nasıl kazandığınız yada nereden getirdiğinizi ispatlamanız gerekmektedir. Eğer parayı size bir yakınınız veriyorsa onların bu paraya sahip olduğu kaynakları da göstermek gerekmektedir. Ayrıca para veren kişi, bu parayı size karşılıksız olarak verdiğini beyan etmelidir.

İşe yatırılacak paranın Birleşik Krallık’ta bulunan bir bankaya transferinde fayda vardır. Ancak eğer Birleşik Krallık’ta hesap açılamadığı durumlarda paranın Türkiye’deki bir bankada tutulmasıda mumkün olabilmektedir. Ancak bunun bankadan alınacak bir belge ile ispatlanması gerekmektedir.

Başvuru sahibi Birleşik Krallık’ta nerede barınacağını ve buna ilişkin belgeleri de dosyasına eklemelidir. Bu genellikle kira sözleşmesi yada ev sahibinden alınan bir mektupla desteklenmelidir.

Başvuru sahiplerine önce 12 aylık vize verilerek iş kurmaları ve gerekli resmi kayıtları yaparak hedefledikleri kazancı elde etmeleri beklenmektedir. 12 aylık vize süresinin bitimine 28 gün kala, başvuru sahibi işi kurduğunu ve iş planında ön görülen kazancı elde ettiğini belgelediği dökümanlarla iç işleri bakanlığına vizenin uzatılması için başvuru yapabilir. Bu başvuru başarılı olursa 3 yıllık vize verilir. Üç yılın tamamlanmasına 28 gün kala da sınırsız oturum başvurusu yapılabilmektedir. Serbestliğin birinci yılını tamamlayan başvuru sahibi Birleşik Krallık vatandaşlığına geçmek için başvuru yapma hakkı kazanmaktadır.

Ankara Anlaşması başvurularına başvuru ücreti uygulanmamaktadır. Yabancı dil başvuruda bir ön koşul olmamakla birlikte yapılan işin muhtevasına göre bazı durumlarda belli düzeyde İngilizce olmaması red gerekçelerinde kullanılmaktadır. Bu nedenle buşvuru sahibi geçmişte herhangi bir dil kursunu gitmişse bunu belgelemesi buşvuruda önemlidir.

Bazı iş örnekleri:·         

  • Organizasyon yöneticiliği
  • Medya işletmeciliği
  • Freelance gazetecilik
  • Pazarlamacılık
  • Reklamcılık
  • Web tasarım
  • Bilgisayar danışmanlığı/programcılığı
  • Araba tamirciliği
  • İnşaat/dekorasyon
  • Öğretmenlik
  • Temizlikçilik
  • Bahçıvanlık
  • Muhasebecilik
  • Bebek bakıcılığı
  • Ressam
  • Dansçı
  • Restaurant işletmeciliği
  • Café işletmeciliği
  • Off  licence/grocery shop
  • Sebze meyve taşıması ve pazarlaması
  • El ilanı dağıtımcılığı

Oakfield Solicitors, Ankara Anlaşmaları ve diğer vize başvurularında başarı grafiği yüksek uzman bir hukuk firmasıdır. Ücretsiz ön görüşme için bizi + 44 208 808 14 78 numaralı telefondan arayın görüşelim. Kafanızdaki bütün sorulara cevap bulacak ve geleceğinizi inşa ederken güvenli ellerde olduğunuzu hissedeceksiniz.